Tovább ível a balatoni ingatlanpiac – többszörösére nőtt az újlakás-kínálat

Tovább ível a balatoni ingatlanpiac – többszörösére nőtt az újlakás-kínálat

Immár két éve, hogy a balatoni újlakás-piac egyik pillanatról a másikra berobbant, és azóta is a kereslet és az árak növekedése tapasztalható.

A Világgazdaság Ingatlan.com-tól gyűjtött statisztikái alapján a déli parton több, mint ötszörösére nőtt a kínálat 17 százalékos áremelkedés mellett, míg az északi partra a luxus kategória dominanciája a jellemző – itt 50 százalékos kínálatbővülés mellett 73 százalékos drágulás tapasztalható.

Az elemzések alapján összességében nagyjából kétszeresére bővült a kereslet is a két év alatt, az idei évben pedig további 85 százalékkal bővült. Mindezek tekintetében elmondható, hogy az újlakás-piac került idén előtérbe a vásárlók szemében, melyek egyre több befektető és beruházó fantáziáját mozgatják meg.

A déli parton a 700 ezer körüli négyzetméterárak voltak jellemzőek, melyek jelenleg átlagosan 830 ezer forint körül állnak, az északi parton korábban 580 ezer környékén tartottak az új építésű lakások négyzetméterárai, jelenleg a luxusberuházások miatt 1 millió forint felett áll ez az érték. Az északi parton Balatonfüred, délen Siófok a fejlesztések zászlós-hajója. Az ingatlanárakban természetesen jelentős eltérések vannak, egy panorámás lakás akár 60 százalékkal is drágább lehet akár ugyanabban a projektben.

Jellemzően a lakások 30-40%-át már az építkezés megkezdése előtt, a tervezőasztalról vásárolják meg a vevők, a többi lakás az építkezés során egyre drágábban kerül piacra. Az eddig befejezett újépítésű projektek jellemzően 3-4 hónapos csúszással kerültek átadásra. A helyi önkormányzatok elmondása szerint összességében nem nagyon növekszik a balatoni régióban élő lakosság száma, a legtöbben üdülőházként használják vagy üzemeltetik a megvásárolt ingatlanokat. A balatoni települések vezetői jelenleg is dolgoznak olyan akcióterveken, mellyel a fiatalabbakat igyekeznek a térségbe csábítani, bővíteni a régióban adott lehetőségeket és javítani az életszínvonalat.

Egyes balatonparti településekre még igencsak kedvező hatást gyakorol a falusi CSOK bevezetése. A listán szereplő 20 legkeresettebb település közül az Ingatlan.com kimutatása szerint kilenc balatoni település, a lista élén Fonyód, Badacsonytomaj, Balatonkenese, és Balatonfenyves, majd nem sokkal lemaradva Balatonszárszó, Balatonvilágos, Balatonederics, Balatonfőkajár és Balatonberény.

Tekintse meg az aktuális balatoni fejlesztéseket!

img

Lévai László

Kapcsolódó bejegyzések

A lakásvásárlás menete: Hogyan kerüljük el a buktatókat?

Már az ingatlan kiválasztása sem könnyű feladat, ám a valódi buktatók, az ügyintézés...

Olvasás
by Lévai László

Hozzászólás